Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия работят

...
 Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия работят
Коментари Харесай

Ще успее ли съюзът между ОПЕК и Русия?

 Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и Русия работят за определяне на публични съюзнически връзки , които ще разрешат безкрайно ръководство на петролните пазарим написа Ник Кънингам за Oilprice. Коалицията ОПЕК+ реализира два цикъла на индустриални съкращения от 2017 година насам, като тези ограничения бяха обсъждани като краткотрайни и целяха изтриване на мъчителното пренасищане при доставките на нефт.
Wall Street Journal към този момент заяви, че текат договаряния сред ОПЕК и Москва за реализиране на формален съюз сред тях.

Идеята за официално преструктуриране на ОПЕК+ има една явна логичност. Заедно Русия и ОПЕК управляват над 40% от международните петролни доставки. Комбинирането на техните индустриални размери е натурален метод тези страни да защитят своите ползи – поотделно те няма да са толкоз мощни, колкото в случай че са обединени.

Засилването на стратегическите връзки сред Москва и Рияд също е изиграло значима роля за това решение.

Но ОПЕК, чиито членове не постоянно са били изключително единомислещи и благосклонни един към различен, е престанала да бъде организация, в която всеки от нейните представители играе дейна роля и има въздействие върху общата петролна политика. Саудитска Арабия постоянно е била най-силният и важен член на картела.

И това нямам по какъв начин да е другояче, когато Иран продължава да бъде сковаван от външни наказания, а други страни от ОПЕК остават разтърсвани от вътрешнополитически рецесии.

Прави усещане, че фокусът на властта в организацията се измества точно към Рияд и Москва. По време на срещата на представителите на картел във Виена в края на предходната година не беше взето нито едно значимо решение преди идването на съветския енергиен министър.

Но и тук съществуват несъгласия.

За разлика от Саудитска Арабия, която е склонна на обилни съкращения на производството, в Русия съществуват няколко огромни петролни компании, които се опълчват на тази концепция.

Може би главната спънка в това отношение е антипатията на Вашингтон към сходно формирование.

Конгресът на Съединени американски щати заплаши, че ще наложи антитръстови регулации, които ще разрешат на Министерството на правораздаването да предприеме дейности против ОПЕК за скрито съдействие в манипулирането на петролния пазар.
По публикацията работи: Аспарух Илиев
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР